Extra Intelligentie (xi)

Extra Intelligentie (oftewel XI) kenmerkt zich door een patroon van vijf kwaliteiten.

  1. Intellectueel vaardig, kan niet tegen onbegrijpelijk stupiditeiten. Kan makkelijk complexe problemen hanteren, maar legt ze te compact aan anderen uit, vaak zonder zich dit bewust te zijn. Reageert niet effectief op onbegrip.
  2. Structureel nieuwsgierig, grenzeloze hekel aan dat wat saai of routineus is. Wil altijd weten wat ergens achter zit. Stelt routineklusjes eindeloos uit of maakt er fouten in.
  3. Behoefte aan autonomie, vecht of maakt zich klein als die wordt aangetast. Kan goed zelfstandig werken. Een controlegerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren.
  4. Grenzeloos en mateloos in najagen interesses, moeite met loslaten daarvan of met onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid. Kan zich in een probleem vastbijten. Kan ook teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.
  5. Emotionele zekerheid is in onbalans met de intellectuele zelfverzekerdheid. Onhandig of kwetsbaar in de confrontatie met harde zelfverzekerheid of politiek machtsvertoon. Kan lijden aan faalangst. Is snel geneigd tot betweteren.

(bron: Kuipers en van Kempen)

Herkent u tenminste drie kenmerken, dan is er grote kans dat u Extra Intelligent (XI) bent. Dit heeft invloed op uw loopbaan en de manier waarop u functioneert c.q. zou willen functioneren, in werk en privé.

Hoger opgeleiden en Extra Intelligenten zijn geneigd om hun aanpak en oplossingen vanuit hun denken te genereren. Dat is op zich een goede bron, maar er kan dan zoveel energie naar het hoofd gaan dat het handelen en voelen verwaarloosd worden. De balans tussen handelen, denken en voelen is soms ver te zoeken. De coaching bij Via Trias is er op gericht meer dan alleen uw brein aan te spreken en u volledig tot uw recht te laten komen.